İçeriğe geç

Somuncu Babanın Mürşidi Kimdir

Somuncu Baba’nın müridi kimdir?

Somuncu Baba’nın temsil ettiği tasavvuf geleneğinin özünde yer alan Melamati düşüncesi, onun vefatından sonra talebeleri tarafından devam ettirilmiştir. Talebelerinin en önde geleni Hacı Bayrâm-ı Velî’dir.

Aksaray’daki Somuncu Baba kimdir?

Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş yıllarında Anadolu’da yetişen büyük alimlerden ve evliyalardan biridir. Asıl adı Hamid olan Somuncu Baba, 1349 yılında Kayseri’de doğmuştur. Babasının adı Musa’dır. Peygamber Efendimizin 24. kuşak soyundan gelmektedir.

Bursa’daki Somuncu Baba kimdir?

Şeyh Hâmid Hâmid’ûd-Dîn-i Veli (d. 1331 – ö.

Somuncu Baba kimin damadı?

Çünkü o sırada Bursa’da bulunan ve Yıldırım Beyazıd Han’ın damadı olan Emir Sultan, Somuncu Baba’nın davranışlarından şüphelenmiş ve onu denemek için fırınına gitmişti. Bir gün Somuncu Baba, ekmeğini fırına koymuştu. Pişmelerini beklerken, Sultan Yıldırım Bayezid Han’ın damadı olan Emir Sultan yanına gelmişti.

Somuncu Baba sırrı nedir?

O zamanın en önemli manevi liderlerinden biri olan Emir Sultan Hazretleri, Somuncu Baba’yı duymuş ve onu fırınında ziyaret etmiştir. Emir Sultan Hazretleri onun sıradan bir fırıncı olmadığını düşünmüş, fırında ateş olmadığını görmüş ve ona bu işin sırrını sormuş, o da: “Aşk ateşiyle pişirilmiştir.” demiş.

Hulusi Efendi Vakfı hangi cemaat?

Nakşibendiyye mezhebinin Halid el-Bağdadi’ye (ö. 1242/1827) atfedilen kolu. Nakşibendiyye mezhebinin Halidiyye kolunun kurucusu.

Somuncu Baba soyu nereden gelir?

1331 yılında Kayseri’nin Akçakaya köyünde doğmuştur. Horasan evliyalarından Şemseddin Musa Kayseri’nin oğludur. 4. Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid Han zamanında yaşamış olan Somuncu Baba Hazretleri, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) 24. neslindendir, yani Seyyid’dir.

Somuncu Baba’nın gerçek mezarı nerede?

Somuncu Baba, yeni ve çağdaş kaynakların kabul ettiği tarih olan 20 Eylül 1412’de Aksaray’da vefat etti. Mezarı da Aksaray’dadır.

Somuncu Baba Alevi mi?

Kİ, Tiranda (Tarhunda) ve Tirandafil (Tarhunda Baal) olarak bilinen Darende, elinde buğday başakları tutan fırtına tanrısı Tarhunda’ya aittir, ancak İslami yapılarla çevrili önemli bir yerdir ve siyasi İslamcılar tarafından “Somuncu Baba” olarak da adlandırılan “Şeyh Hamid-i Veli”ye atıfta bulunur. Bir Alevi kasabasıdır.

Somuncu Baba Bursa’dan neden ayrıldı?

Somuncu Baba, bu çınarın yanındaki Bursa’ya dönerek şehrin bereketli, bereketli bir şehir olması, yeşil kalması için dua etti ve vedalaşarak ayrıldılar.

Somuncu Baba kimin öğrencisi?

Somuncu Baba, ilk öğrenimini ve madalyasını babası Şemseddin Musa Efendi’den almıştır.

Somuncu Baba Dergisi hangi cemaatin?

Somuncu Baba, babası aracılığıyla Sühreverdiyye’nin Ebheriyye koluna bağlıydı (Akgündüz, 2009: 55; Erünsal, 1995: 302).

Somuncu Baba’nın kayınpederi kimdir?

4-Somuncu Baba’nın kayınpederi Abdurrahman Erzincani’nin çocuklarına miras kalan tılsımlı gömlek tekkelerde de kullanılırdı. Efendim, bu elbisenin gerçek adı “vefk”tir. Tılsımlı elbise tabiri muhtemelen araştırmacılar tarafından sonradan uydurulmuş bir lakaptır.

Somuncu Baba’nın torunu kimdir?

“Aksaray halkı ve fakir Şeyh Hamid-i Veli’nin torunları olarak Kürşat Bey’e teşekkür ediyor, Somuncu Baba’nın torunu Zuhal Güzel’in filmini duyduklarında çok mutlu olduklarını belirtmek istiyorum.” diyerek, Somuncu Baba ve Aksaray’ın tanınması açısından çalışmaya büyük önem verdiklerini kaydetti.

Somuncu Baba’nın hikmeti nedir?

Anadolu’nun manevi mimarlarındandır. Başta Hacı Bayram-ı Veli Hazretleri olmak üzere birçok talebe yetiştirerek Osmanlı Devleti’nin manevi kalkınmasına ve gelişmesine önemli katkılarda bulunmuş bir Hak dostudur.

Somuncu Baba’nın öğrencisi kimdir?

Bunun en büyük örneği, Somuncu Baba’nın müridi olan Hacı Bayram-ı Veli’nin, İstanbul’un manevi fatihi Akşemseddin’i yetiştirmesidir.

Somuncu Baba’nın hikmeti nedir?

Anadolu’nun manevi mimarlarındandır. Başta Hacı Bayram-ı Veli Hazretleri olmak üzere birçok talebe yetiştirerek Osmanlı Devleti’nin manevi kalkınmasına ve gelişmesine önemli katkılarda bulunmuş bir Hak dostudur.

Somuncu Baba Dergisi hangi cemaatin?

Somuncu Baba, babası aracılığıyla Sühreverdiyye’nin Ebheriyye koluna bağlıydı (Akgündüz, 2009: 55; Erünsal, 1995: 302).

Somuncu Baba soyu nereden gelir?

Somuncu Baba’nın Hayatı Hazreti Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba, 1331 yılında Kayseri’nin Akçakaya köyünde doğdu. Babası, Horasan evliyalarından Şemseddin Musa Efendi’dir. Hazreti Somuncu Baba, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) 24. kuşak torunudur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir