Çalışma onayı nasıl alınır?
Başvurunun işveren veya bağımsız çalışacak yabancı tarafından e-devlet kapısı (www..tr veya online) üzerinden yapılması gerekmektedir. Serbest bölgede çalışmak için çalışma izni başvurusu ve süre uzatma başvurusunun Ticaret Bakanlığına yapılması gerekmektedir.
Çalışma izni onayı nedir?
Çalışma izni, yabancıya geçerlilik süresi boyunca Türkiye’de çalışma ve ikamet etme hakkı veren Bakanlık tarafından verilen resmi bir belgedir. Bu izin, 6735 sayılı Uluslararası Çalışma Kanunu çerçevesinde düzenlenir ve Türkiye’deki işverenler ile yabancı işçiler arasındaki istihdam ilişkisini resmileştirir.
Çalışma izni onaylandıktan sonra kaç günde gelir?
Çalışma izni başvuruları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve uluslararası çalışma politikası tarafından belirlenen çalışma izni değerlendirme kriterlerine göre değerlendirilir. Bilgi ve belgelerin eksiksiz olması koşuluyla, usulüne uygun şekilde tamamlanmış başvurular otuz gün içinde değerlendirilir.
Onaylı çalışma belgesi nedir?
İşe alım belgesi, çalışanın işten ayrılırken işverenden talep edebileceği iş tanımı, süresi ve niteliği gibi bilgileri içeren bir belgedir. İşten ayrılan herhangi bir kişi işverenden bir işe alım belgesi talep edebilir ve işveren bu belgeyi sağlamakla yükümlüdür.
Çalışma izni ücreti ne kadar?
Ücret ve devredilebilir evrak ücretinin ödenmesi İZİN TÜRÜ / SÜRE ÜCRET TUTARI (TL) Geçici / 1 yıla kadar (1 yıl dahil) Çalışma İzni / Muafiyet Belgesi 7.345,00 Kayıp Kart Ücreti * 3.672,50 Geçici / 1 yıldan fazla ve 2 yıllık Çalışma İzni / Muafiyet Belgesi 14.690,00 Kayıp Kart Ücreti * 7.
Çalışma iznini kim verir?
Çalışma izni başvurusu Türkiye’den yapılacaksa başvuru doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yapılmalıdır. İlke olarak, Türkiye’den başvuruda bulunmak isteyen yabancıların en az altı ay geçerli bir oturma iznine sahip olmaları kanunen zorunludur.
Çalışma izni çıktıktan sonra ne yapılır?
Çalışma izninizi aldıktan sonra, 30 gün içinde SSI raporunuzu gönderin. Yabancıyla çalışmayı bitirdikten sonra, SSI raporunu sisteme girin ve çalışma iznini tamamlayın.
Yabancı çalışma izni ücreti 2024 ne kadar?
2024 yılı çalışma izni ücretleri belirlendi!İzin türü – SüreÜcretÜcret tutarı (TL) 3 YILDaimi çalışma izni TLÇalışma izni kart ücretiTLDaimi çalışma izni60TLGeçici koruyucu çalışma izniTL5 satır daha
Çalışma izni için hangi belgeler gerekli?
Başvuru için gerekli belgeler: Kimlik belgesi ve pasaport, pasaporttan alıntı Makale…
Çalışma vizesi onaylandıktan sonra ne yapılır?
İşveren, yabancının çalışma izninin onaylandığı tarihten itibaren 30 gün içinde bağlı bulunduğu sosyal sigorta kuruluşuna başvuruda bulunmalı ve sigortalı çalışma beyannamesi sunmalıdır. Sigorta primlerine esas alınacak tutar, yabancının çalışma izni başvurusunda belirtilen maaştan az olamaz.
Çalışma izni çıkmazsa ne olur?
Çalışma izni başvurusu reddedilen yabancılar, reddedilen eksikliğin giderilmesi halinde yeniden çalışma izni başvurusunda bulunma olanağına sahiptir. Çalışma izni başvurusunun reddedilmesi, yeni bir çalışma izni başvurusunda bulunulmasını engellemez.
Çalışma izni kaç yaş sınırı?
On beş yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır. Ancak, on dört yaşını doldurmuş ve zorunlu ilköğrenimlerini tamamlamış olan çocuklar, bedensel, ruhsal, sosyal ve ahlaki gelişmelerine ve öğrenimlerini sürdürenlerin okullarına devam etmelerine engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilirler.
Çalışma onayı nereden alınır?
Çalışma belgenizi çalıştığınız şirketten veya e-devlet üzerinden alabilirsiniz. Bunun için öncelikle sisteme giriş yapın. Daha sonra “Kurumlar” sekmesi üzerinden Sosyal Sigorta Kurumuna gidin. Açılan sayfada “Sosyal sigorta kayıt belgesi talebi”ne tıklayın.
Çalışma izni biten yabancı ne yapmalı?
Çalışma izni uzatma başvurusu ne zaman yapılmalıdır? Süresi dolmuş bir çalışma iznini uzatmak için, son kullanma tarihinden itibaren en geç “on beş” gün içinde bir uzatma başvurusu yapılmalıdır. Bu süreden sonra yapılan uzatma başvuruları için, ilk kez başvuran yabancılar için geçerli olan aynı ilkeler geçerlidir.
Çalışma belgesi verilmezse ne olur?
İşyerinden ayrılan işçiye çalışma belgesi verilmemesi veya belgede gerçeğe aykırı bilgi verilmesi halinde, İş Kanunu’nun 99/1-d maddesi uyarınca çalışma belgesi verilmemesi nedeniyle idari para cezası uygulanır. 2024 yılında geçerli olan idari para cezası miktarı 1.402 TL’dir.
Çalışma izni için hangi belgeler gerekli?
Başvuru için gerekli belgeler: Kimlik belgesi ve pasaport, pasaporttan alıntı Makale…
Yabancı çalışma izni ücreti 2024 ne kadar?
2024 yılı çalışma izni ücretleri belirlendi!İzin türü – SüreÜcretÜcret tutarı (TL) 3 YILDaimi çalışma izni TLÇalışma izni kart ücretiTLDaimi çalışma izni60TLGeçici koruyucu çalışma izniTL5 satır daha
Fazla çalışma için işçinin onayının alınmasında gerek var mıdır?
Kanunla düzenlenmeyen bu husus yönetmelikle düzenlenmiştir. İş Kanunu’nun Fazla Çalışma ve Ek Çalışmalar Yönetmeliği’nin 9. maddesinde: “Fazla çalışma ve ek çalışma yapılabilmesi için işçinin yazılı onayının alınması gerekir.” hükmü yer almaktadır.
Çalışma belgesini nereden alabilirim?
İşten çıkarılan kişi işverenine başvurarak hangi işi yaptığını ve ne kadar süredir orada çalıştığını gösteren belgeleri talep edebilir. Bu belge işveren tarafından ücretsiz olarak sağlanmalıdır. Yasa çerçevesinde çalışandan istenen bu belgedeki bilgiler doğru olmalıdır.