İçeriğe geç

Kooperatife Dava Açılır Mı

Kooperatiflere hangi mahkeme bakar?

Ancak tüzel kişilerle kooperatiflerden doğan uyuşmazlıklarda görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemesidir. Asliye Ticaret Mahkemesi bulunmayan yerlerde bu görevi yapan Asliye Hukuk Mahkemesi Ticaret Mahkemesi olarak görev yapar. Yargıtay 23.

Kooperatif üyesi dava açabilir mi?

* Kararların uygulanması, yönetim kurulu üyeleri ile denetçilerin şahsi sorumluluğunu gerektiriyorsa, bunlardan herhangi biri dava açabilir.

Kooperatif yönetimi nereye şikayet edilir?

Bakanlık/Vatandaşlar/Cumhuriyet Savcılığı/Kooperatif, İl Müdürü, Kooperatif Şube Müdürlüğü, Müdür Yardımcısı. Şikayet yasal hükümler çerçevesinde incelenecektir. Gerektiğinde Bakanlık/Vatandaşlar/Cumhuriyet Savcılığı/Kooperatiflere bildirimde bulunulacaktır. Denetimleri gerçekleştirmek üzere personel görevlendirilecektir.

Kooperatif borçlarından kim sorumludur?

Kooperatif üyelerinin kooperatif alacaklılarına karşı sorumluluğu. Kooperatif hukuku Md. 28’e göre şu hüküm vardır: “Ana sözleşmede aksi belirtilmediği sürece kooperatif alacaklılarına karşı yalnızca varlıklarıyla sorumludur.” Bu nedenle kooperatif genellikle alacaklılarına karşı yalnızca varlıklarıyla sorumludur.

Kooperatif ortaklarının bireysel hakları nelerdir?

Genel kurul kararlarına karşı dava açma hakkı, seçme ve seçilme hakkı, serbestçe istifa etme hakkı, hak arama ve dava açma hakkı, pay devri hakkı, gelir-gider farklarından olumlu pay alma hakkı, hesapları inceleme hakkı, denetçilerin dikkatini çekme hakkı, tasfiye fazlasından pay alma hakkı.

Kooperatif kim denetler?

Kooperatiflerin denetimi Yönetim ve Denetim Müdürlüğü ile il ticaret müdürlüklerince yapılır.

Kooperatif en fazla kaç yıl sürer?

Ancak, Genel Kurul kararıyla, kooperatifin varlığını tehlikeye düşürecek ve kanunen zorunlu olması halinde ödemelerin en fazla 3 (üç) yıl ertelenebileceği hükme bağlanmıştır. 5 (beş) yıl sonra sona erer.

Kooperatif kanununun 16. maddesi nedir?

Madde 16 – (Değişik birinci fıkra: – 3476/4 md.) Kooperatiften çıkarılma sebepleri tüzükte açıkça gösterilir. Ortaklar, tüzükte açıkça gösterilmeyen sebeplerle ortaklıktan çıkarılamazlar. Ortaklıktan çıkarılmaya, yönetim kurulunun teklifi üzerine genel kurul karar verir.

Kooperatif başkanı nasıl görevden alınır?

Mevcut Türk Ticaret Kanunu’na göre, yönetim kurulu üyeleri genel kurul kararıyla her zaman görevden alınabilir. Görevden alma yetkisi kooperatifin genel kurulundadır. Prensip olarak, yönetim kurulu üyelerinin görevden alınması genel kurul gündemine ilgili bir maddenin eklenmesini gerektirir.

Kooperatif üyeliğinden nasıl kurtulurum?

Bir üye mali yıl sonunda kooperatiften ayrılmak isterse, kooperatife en az altı ay önceden bildirimde bulunmalıdır. Altı aylık yasal asgari bildirim süresine uyulmadan yapılan istifa bildirimi, bir sonraki mali yıl için verilmiş sayılır. Mali yılın sonu kooperatifin tüzüğüne tabidir.

Kooperatifler hangi bakanlığa bağlıdır?

Kooperatif ticaret siciline kayıtlıdır. Ticaret sicili, Ticaret ve Sanayi Odaları veya Ticaret Bakanlığı’nın gözetimi ve denetimi altında ticaret odaları bünyesinde kurulan ticaret sicili müdürlükleri tarafından tutulur.

1163 sayılı kanuna aykırılık suçu nedir?

1163 sayılı Kooperatifler Kanununa göre kamu görevlisi sıfatıyla, suç teşkil eden fiil ve hareketlerinden, özellikle kooperatifin para ve mallarına, bilanço, tutanak, rapor ve sair evrak, defter vb. aleyhine işledikleri suçlardan dolayı cezalandırılırlar.” Karar aşağıdaki şekilde tebliğ edilmiştir.

Kooperatife haciz gelir mi?

Alacaklının başvurusunun hukuki dayanağı İKB’nin 89/4. maddesidir. Kooperatifler Kanunu’nun 19/son maddesine göre kooperatif hisselerinin haczi caiz değildir. Ancak kooperatifin tasfiyesi halinde borçlunun hissesine haciz konulabilir.

Kooperatif borcunu ödemezse ne olur?

Kanun sadece ortakları değil, aynı zamanda kooperatifi ve alacaklılarını da korur. Ortaklar, kendi takdirlerine bağlı olarak, kooperatifin borçları için yasal hükümlerden farklı olan sorumluluklarına ilişkin hükümleri şirket tüzüğüne ekleyebilirler. Bu, alacaklıların belirlenen sorumluluğa uygun olarak alacaklarını almalarına olanak tanır.

Kooperatiflerde yönetim ibra edilmezse ne olur?

Görevden alınmamış Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu üyeleri aynı Genel Kurul’da bu organlara yeniden seçilemezler. Olumlu veya olumsuz ibra kararları Genel Kurul kararıyla geri alınamaz. Bu bağlamda 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nun 53. maddesi hükümleri saklıdır.

Kooperatifler hangi bakanlığa bağlıdır?

Kooperatif ticaret siciline kayıtlıdır. Ticaret sicili, Ticaret ve Sanayi Odaları veya Ticaret Bakanlığı’nın gözetimi ve denetimi altında ticaret odaları bünyesinde kurulan ticaret sicili müdürlükleri tarafından tutulur.

Kooperatif kararına itiraz nasıl yapılır?

Kooperatif genel kurul kararının iptali davası, kooperatifin kayıtlı olduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesine açılır. Kooperatif genel kurul kararının iptali davası, kararın ilanından itibaren 30 gün içinde açılmalıdır.

Kooperatifler hangi kanunda düzenlenir?

Kooperatifler, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 124’üncü maddesinde ticaret şirketleri arasında sayılmış olmakla birlikte, kooperatiflere ilişkin hükümler 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nda ayrıca düzenlenmiştir.

Kooperatifler kamu kurumu mudur?

Bu bağlamda, 1581 sayılı Kanunla tüzel kişilik kazanmış olmalarına rağmen, adı geçen yapıların kamu hukuku tüzel kişiliği veya kamu kurumu niteliğinde olduğu kabul edilemez. Zira Kanunda, Tarım Kredi Kooperatiflerinin Anayasa’nın 123. maddesi uyarınca kamu tüzel kişiliğine sahip olduğuna ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir